GENEL SAĞLIK

Çağın Hastalığı Diyabet ve Korunma Yolları

Diyabet nedir? Diyabetten korunma mümkün müdür?

Diyabet için çağın hastalığı demek mümkün. Oldukça yaygın olan diyabet, yani bildiğimiz adıyla şeker hastalığı yaşam kalitesine direkt olarak etki eden bir sorun. Peki diyabet nedir? Diyabetten korunma mümkün mü? Diyabet tedavisi neleri kapsar?

Diyabet akıllara hala bir soru işaretiyken ne yazık ki üstüne yeterince düşülmüyor, diyabet gibi önemli bir hastalık aslında tam olarak bilinmiyor. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşama adeta vurgun indiren bu hastalığın detayları ise karşınızda.

diyabetten korunma

Diyabet ve türleri nedir?

Diyabet kronik olarak seyreden, pankreastan yetersiz miktarda insülin üretmesi ya da hiç üretmemesine bağlı gelişen bir hastalık. İnsülin oranındaki bu düşüş kan şekerinde artış anlamına geliyor. Çünkü insülin hücre içine girerek şekerin enerji olarak kullanılmasını sağlıyor. Şekerin bu artışı ise dokular ve organlarda kalıcı hasarlara doğru yol alır.

Diyabetin tip I ve tip II şeklinde iki farklı ve yaygın tipi mevcut. Tip 1 diyabet; vücudun otoimmün sistemindeki sorunlara bağlı olarak pankreasın az üretim yaptığı ya da hiç insülin salgılamadığı durumlara denmekte, tedavisi için insülin enjeksiyonu ya da pompası gerekmektedir. Bu tip, genelde çocukluk ya da ergenlik döneminde meydana gelir. Erken başlangıçlı olan bu rahatsızlık tipinin temelinde genetik faktörler yatar.

Tip 2 diyabet ise insülin direnci ile karakterize, vücuttaki anormal insülin seviyesinden ileri gelen, diyet ve egzersiz ile kontrol altında tutulmaya çalışılan rahatsızlıktır. Yer yer ilaç ve insülin takviyesi uygun görülebilir. Yanlış beslenme, fazla kilo, ilerleyen yaş genelde bu rahatsızlığı tetikleyen temel nedenlerdir. Ancak son dönemde tip 2 diyabetin görülme yaşının, görülme sıklığındaki artışa bağlı olarak düştüğü görülmektedir.
diyabetten korunma

Diyabetten korunma mümkün mü?

Diyabete karşı birincil ve ikincil olarak iki farklı açıdan korunma karşımıza çıkar. Sorun gelişmeden önce yapılan diyet kontrolü, egzersiz ve yaşın etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik ilaç ya da alternatif çözümler birincil; semptomların belirmesi ile alınan diyabet tedavisi ise ikincil korumayı oluşturur.

Diyabetin geç iyileşen yaralar gibi gözle görülen, görme ve tat duyusunda azalma gibi hissedilen, bulantı, hissizlik, halsizlik, el ve ayak fonksiyonların uyuşmaya bağlı azalma gibi motor hareketleri etkileyen birçok yan etkisi olduğu unutulmamalı ve geç olmadan hem beslenme hem de hareket alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.

 

Erkeklere Özel Beslenmenin Önemli İpuçları ile erkeklere özel beslenme önerilerini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close