DİYETGENEL SAĞLIK

Doğru Zayıflama için Bu Kuralları Bilmeniz Şart

Sağlıklı zayıflama bu kurallarla mümkün

Kilo vermek artık yalnızca kadınların ya da yaşlıların değil, obezitenin çağın sorunu olarak görüldüğü günümüzde herkesin derdi ve en büyük sağlık tehdidi. Sağlıklı zayıflama mümkün değil sanıyorsanız bu kuralları hayatınızda prensip haline getirmenizde fayda var.

Doğru kilo verme nasıl olur? Egzersiz ve diyet yaparken olmazsa olmaz kurallar neler?

-Enerji kuralı: Zayıflamak için diyet yapıyorsanız eğer ilk belirlenmesi gereken harcadığınız enerji olmalı. Kilo vermenin en temel prensibi harcadığınız kadarını almaktır. Hızlı kilo kayıpları ise sağlık sorunlarına davetiye çıkarmakta, ideal ölçünün bir haftada 0,5 -1 kilogram vermek olduğu düşünülmektedir.

-Protein alımı: Günlük enerji kaynaklarınızın %12 ila 15 arasında bir miktarı proteinden oluşmalıdır. Termojenik etkiye sahip olan protein içerikli besinler uzun süreli tokluk sağlaması ile zayıflamak isteyenler için oldukça önemli. Ancak protein oranı sınırları geçerse, proteinli besinler yağ içeriği açısından da yüksek olacağından doymuş yağ asitlerinin oranı proteine paralel artış gösterebilir. Bu nedenle protein alımında da sınırın geçilmemesine dikkat edilmeli.

-Yağ alımı: Almanız gereken enerji kaynaklarının %25 ila 30’luk bir kısmını yağlardan sağlamalısınız. Kilo vermek için diyet yaparken yağı tamamen kesmek, yağda çözünen vitaminlerin alınmasına engel olacağından bu hataya düşülmemeli, ancak yağ yüksek enerji sağladığından sınırına da dikkat edilmelidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar beslenmenizde yer almalı.

-Karbonhidrat alımı: Enerjinizin ise %55 ila 60’ının karbonhidrat içerikli besinlerden karşılanması gerekli. Ancak şeker gibi yüksek karbonhidrat içerikli zararlı besinler yerine mercimek, kuru fasulye gibi besinlerle bu ihtiyaç karşılanmalı.

-Vitamin, mineral ve lif alımı: Genelde diyet yapanların vitamin, mineral eksikliği yaşadığı görülmekte ve bu nedenle çok düşük enerjili olmayan, dengeli beslenme kuralları üzerine kurulu diyetler takip edilmeli. Posa yani lif oranı yüksek besinler tüketilerek hem mide ve sindirim sistemi düzene sokulmalı hem de tokluk hissi uzun süre korunmalı.
-Sıvılar ise diyetinizin en öneli kısmını oluşturmakla birlikte günde 3 litre sut tüketilmeli, sıvı ihtiyacı ile zararlı içeceklerin tüketilmesi karıştırılmamalı  ve bu ihtiyaç minimum 1 – 1,5 litresi su ile karşılanmalı.

Akne İzlerinizin Neden Olduğunu Biliyor musunuz? ile akne ve sivilce izlerinin neden oluştuğunu, tiplerini ve tedavilerini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close