GENEL SAĞLIK

Strese Girmeyin, Metabolizmanızı Hızlandırın

‘Metabolizma neden yavaşlar’ diyenlere stresi işaret edin

Stresin vücudumuzdaki birçok hastalık ve aksaklığın temel nedeni olduğunu zaten biliyorduk. Ancak unuttuğumuz bir gerçek var ki o da stres demek hormonların etkilenmesi, haliyle, metabolizma neden yavaşlar, sorusunun bulunması demek. Peki stresin metabolizma üzerine etkisi ne? Metabolizma ve stres ilişkisi nasıl işliyor?

Stresin kişiler üzerindeki etkilerini farklı şekillerde gözlemliyoruz. Örneğin bazıları için stres kilo alma nedenleri arasında yer alırken bazılarında tam tersi kilo verdiriyor. Ancak kortizol ve epinefrin hormonlarının, yani kilo reaksiyonlarından sorumlu olan böbrek üstü hormonlarının stres ile ilişkisi kafaları karıştırıyor. Çünkü kortizol üretimini tetikleyen stres, daha çok yağ yakıyor gibi görünse de insandaki açlık hissini de tetikliyor. Stresli kişilerde kilo alma sorunu yaşanmaması için bir doktora danışılması şart görünüyor.

metabolizma neden yavaşlar
Kilit konu hormonlar

Strese girdiğimiz zaman hem fiziksel hem de duygusal olarak hormonlarda artış meydana gelir; epinefrin ve kortizol de bu hormonlara dahildir. Enerji depolarından sorumlu olan bu hormonların etkisindeki enerji kaynakları, yani glikoz, protein ve yağ hücreleri enerji vermek için hazır hale gelirler. Bu sürecin sonunda vücudun kalori yakma sistemi tetiklendiğinden kaloriler de yakılmış olur.

Ancak kortizolun değişken çalışma sistemi göreceli bir durum ortaya koyar: katabolik yani yıkımdan sorumlu bir hormon olan kortizol enerji sağlamak için kas dokularını da kullanabilir. Yani stresle kilo vermek illa da yağlarınızın eridiği anlamına gelmemekte, sağlıksız sonuçlar da doğurabilmektedir. Kortizolun kısa dönem etkileri vücut tarafından tolere edilebilse de uzun dönemde bu iştah açılması ve aynı anda kas kaybı yaşanması hem yanlış beslenme alışkanlıklarına yönelmenize hem de fiziksel sağlığınızı kaybetmenize yol açacaktır.

metabolizma neden yavaşlar

Kortizol hormonunun etkileri arasında bir diğer risk oluşturan durum da insülin direncidir. Kortizol ile birlikte artan insülin direnci sonucunda kandaki şeker oranı artarak sonucunda obezite ile ilişkili durumlar meydana gelebilir.

Regl Düzensizliğine Refleks Terapi ile Son Verin ile refleks terapi ile tedavinin detaylarını öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close