GENEL SAĞLIK

Yaşlı Bireylerin Korkulu Rüyası: Düşme Tehlikesi

Yaşlılarda düşme riski üzerine dikkat edilecekler

Yaşlı bireylerin korkulu rüyalarının başında gelen düşme riski karşısında alınabilecek birçok önlem önlem mevcut. Peki aslında yaşlılarda düşme ne anlama geliyor, hangi sorunlara yol açıyor? Yaşlı bireylerde düşme tehlikesi için ne gibi önlemlere dikkat etmek gerekiyor?

Yaşın artışı ile birlikte kadın – erkek herkeste görülen sorunlar büyüyor, zamanla görülen problemler aslında zamanında sorun olmasa da artık riskli bir hal alabiliyor. Hayatın birçok döneminde farklı şekillerde yaşanan ancak yaşlanma ile birlikte büyük bir tehlike arz eden risklerin başında ise düşme geliyor. Yaşlılarda düşme riski ve bu risk karşısında alınabilecek önlemler ile karşınızdayız.

yaşlılarda düşme

Yaşlılarda düşme riski neden yüksek?

Yaşlıların karşılaştığı sorunların büyük ve önemli bir payı yaşla birlikte artan görme ve işitme yeteneğindeki azalmaya bağlı gelişiyor. Elbette denge fonksiyonlarında da azalma olması ve elin kaslarının iyi bir kavrama yapamaması da diğer değişikliklerden bazıları. Tüm bu durumlar ortaya çıkacak kaza risklerinde refleks olarak tepki vermeyi ve kendini korumayı engelleyerek istenmeyen durumlara yol açıyor.

Yaşlılarda sık görülen kazalar

Yaşlı bireyler arasında en sık karşılaşılan kazalar düşme, yanma ve de zehirlenme vakalarıdır. Elbette bu durumların her birinin kendi içinde özel sebepleri olabilir, ancak ev içinde ya da dışında hareketsizliğe, hastanede ya da evde bakıma muhtaç olmaya, engelli kalmaya ya da ölüme en çok neden olan kaza düşmeler nedeniyle gerçekleşir. Bu istatistik ise yaşanan düşmelerin ne derece tehlikeli olduğunu ortaya koymaktadır. Yaşıların düşmesi altında yatan nedenler ise genelde gözden kaçan, oysa kolayca önlemi alınabilen nedenlerden ileri gelmektedir.

yaşlılarda düşme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yaşlılarda düşme nedenleri arasında oldukça belirgin olan hareketsizlik, aslında çözüm sürecinde de kilit bir öneme sahip. Doğru hareketler ve düzenli egzersiz ile yaşlıların hem kas kuvvetini hem de dengesini geliştirmenin, ayrıca visual yani görsel algılarının da canlı tutulmasının mümkün olduğunu unutmamak gereklidir.

Cildinizin Sağlığı için Bu Kuralları Asla Unutmayın! ile cilt sağlığı için bakım kurallarını öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close