ANNE - BEBEK

Doğum Sonrası Depresyona Hazırlıklı mısınız?

Anne adaylarının yeni kabusu doğum sonrası depresyon

Anne adayları için bekleyiş süreci büyük bir heyecan ve mutluluk kaynağı. Ancak beklenmeyen sorunların karşısında anne adaylarını bekleyen depresyon tehlikesinin birçoğumuz farkında değiliz. Peki annelerin depresyondan korunması mümkün mü? Doğum sonrası depresyon hakkında bilmeniz ve almanız gereken tüm önlemler bu yazımızda.

Doğum süreci tıpkı hamilelik süreci gibi tarifsiz bir mutluluk kaynağı. Ancak ne yazık ki bazen önceden düşünülmemiş olan sorunlar ya da hormonlardaki ani değişimler depresyon ile sonuçlanabiliyor ve böylesi mutluluk dolu günleri annelerimiz için kabusa dönüştürebiliyor. Paniğe gerek yok, çünkü doğum sonrası depresyon ile baş etmek aslında oldukça kolay, yeter ki önlemlerinizi bilin. Peki nedir bu önlemler diyenler için cevabımız ise aşağıda.

 

Sevdiklerinizden yardım alın

Birçok anne adayı doğum sonrası zorluklar karşısında beklediğinden çok daha fazla yorulabilir ve bu da onu istemsizce depresyona sürükleyebilir. Anneliğin ilk günleri başta olmak üzere asla yardım almaktan çekinmeyin. Hatta eşinden beklediği yardımı göremeyen annelerin, yoğunluk içerisinde daha da çok buhrana kapılacağını, rol değişimleri endişesi ile panik ve melankoli içerisine düşeceğini unutmayın. Bu nedenle başta eşinizden gereken yardımı, hatta yardımdan öte ona düşen görevleri istemekten çekinmeyin. Bu süreçte özellikle de bebeğin temel bakımı konusunda rol paylaşımı konusunda açıkça ve sağlıklı bir şekilde eşinizle mutlaka konuşmaya ve iletişim halinde kalmaya çalışın.

Bazı günlerde kendinize zaman ayırmak adına arkadaşlarınız ya da aile büyüklerinden de yardım isteyebilirsiniz. Yapacağınız küçük bir yürüyüş ya da kitap okumak bebeğiniz için de sizin için de küçük bir değişiklik demek olabilir.

 

Bedeninize iyi bakın

Doğum sonrası bakım konusunda bebeğinize gösterdiğiniz özeni kendinize de göstermeniz gerektiğini unutmayın. Sinirlilik ya da uykusuzluk hem bebeğinizi hem sizi oldukça gergin bir duruma sokabilir, sağlıksız ya da eksik beslenme ise sütünüz aracılığıyla bebeğinizi, enerjiniz aracılığıyla sizi oldukça olumsuz etkileyebilir. Özellikle de uyku düzenine dikkat.

Kendinizi unutmayın

Anneleri ilk günlerde depresyona sürükleyen en büyük nedenlerden biri rol değişimi. Özellikle çalışan annelerin kariyer ve maddi konulardaki kaygıları, eşinin, arkadaşlarının ya da patronunun gözünde bir anne karakterine dönüşmesi ile büyük bir depresyon nedeni olabilir. Eşinize karşı eş, çalışanlarınıza karşı çalışan, arkadaşlarınıza karşı arkadaş ve yalnızca çocuğunuza karşı anne olduğunuzu unutmayın. Annelik rolünüzün özellikle de eşinizle olan ilişkinizi etkilememesine özen gösterin, unutmayın ve evlilik ve ebeveynlik ayrı kurumlardır.

Kanama ve Şok Anında Ne Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz? ile kanama ve çok anındaki ilk yardım bilgilerini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

 

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close