SAĞLIK

Kadınların Başlıca Şikayetlerinden Ödem Hakkında Bilinçleniyoruz

Başta kadınlar olmak üzere birçok kişinin ödem yüzünden ne ayakkabı giymesi ne de yüzük takması dahi güçleşiyor, gündelik hayatı yakından ilgilendiren hem fizyolojik hem de estetik bir sorun olan ödemi oluşmadan önce durdurmak gerekiyor. Peki ödem nedir ödem vücuttan nasıl atılır? Ödemin nedenleri nelerdir ve nasıl durdurulur?

Ödem için basitçe dokular arasında anormal sıvı birikimine bağlı şişkinlik denebilir. Ödemin yarattığı bu şişkinlik, kişilerin gündelik yaşamlarında hareketlerinden giyimlerine birçok konuda engelleyici olmaktadır. Vücudun distal bölgeleri yani el, ayak, kol, bacak, yüz gibi kısımlar ödem oluşumundan en çok etkilenen bölgelerdir.

Ödemi nasıl anlarım?

Vücudunuzun herhangi bir bölgesindeki şişkinlik dikkatinizi çekiyorsa ödem olup olmadığını anlamanın yolu oldukça kolay: Parmak ucunuz ile ödemli bölgeye tırnak ucunuz sararana kadar bastırın. Sonrasında parmağınızı çekin ve cildinizin normal dolgun görünümünü kazanma süresine bakın. Cilt, hemen eski halini alamıyor ve parmağınızın bir miktar izi kalıyorsa doktorunuza ödem şikayeti ile başvurmanın vakti geldi demektir.

Kalp, böbrek rahatsızlıkları, az su tüketmek, fazla tuzlu ya da fazla karbonhidratlı besinler tüketmek, hamilelik ve regl, sıcak hava, yorgunluk en sık görülen ödem nedenleri arasındadır. Bu kişilerin ödem şikayeti için daha büyük risk taşıması da tanı sürecine yardımcı olacaktır.

Ödemden nasıl korunur ya da kurtulurum?

Beslenme ve hareketlilik ödemi uzak tutmanın en kilit noktaları. Yaşamınızdan tuzlu gıdaları ve karbonhidratlı besinleri uzak tutmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Yemeklerinize ekstra tuz eklemeseniz dahi hazır gıdalar, konserve gibi bol tuzlu besinler, turşular ya da bazı peynir türleri yine ödem için riskli olacaktır. Daha az karbonhidrat alarak ödemi önlemek için makarna ve pirinç gibi gıdaların esmer, yani işlenmemiş olanlarını, beyaz yerine çavdar, tam buğday gibi ekmek türlerini tüketmeye özen gösterin.

Fazla kilo şikayetiniz varsa sağlıklı beslenme, spor ve uyku düzenine dikkat ile bu kilolardan kurtulmak gerektiğini unutmayın. Gün içindeki su tüketiminize dikkat edin ve gerekirse kendinize bir hatırlatıcı olarak elinizde daima su şişenizi taşıyın. Kepekli ürünler, taze meyve sebzeler aracılığıyla ile posa alımınızı arttırın ve en önemli maddelerden biri olarak alkol ya da gazlı içecekler gibi zararlı içeceklerden kesinlikle uzak durun.

Sağlıklı günler dileriz!

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close