CİNSEL SAĞLIKKADIN SAĞLIĞISAĞLIK

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Doğum kontrol hapları nedir, ne değildir?

Doğum kontrol her çift için, özellikle de kadınlar için sağlıklı bir aile yapılandırması için oldukça önemli. Peki doğum kontrol hapları hakkında her şeyi bildiğinize emin misiniz? Sağlığınızın ön planda olduğu böylesi önemli bir konuda siz de bilmeniz gerekenleri öğrenerek kendinizi en doğru şekilde istenmeyen gebeliklerden koruyabilirsiniz.

Sağlıklı bir doğum kontrol süreci için kullandığınız haplar ve detayları hakkında aklınızdaki soru işaretlerini silmeniz ve bedeninize alacağınız bu ürünleri bilinçli kullanmanız oldukça önemli. Peki nedir bu doğum kontrol hapı, hakkında neleri bilmek gerekir?

doğum kontrol hapları

Nedir, nasıl korur?

Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen ve progesteron içerikli haplara doğum kontrol ilaçları adı verilir. Düzenli olarak her gün kullanılan bu ilaçlar kadınları istenmeyen gebeliklerden korur. Kadınların yumurtalıklarından yumurta hücrelerinin atılmasını, haliyle öncesinde de bu yumurta hücresinin gelişmesini engeller. Rahim ağzında bulunan salgının koyulaşması ile spermlerin rahmin içine geçişini engeller.

Özellikleri nelerdir?

Doğum kontrol amaçlı kullanılan ilaçların koruma oranı şayet doğru kullanılırsa %99 oranındadır. Bırakıldığı takdirde tekrar gebe kalınmasını sağlayabilir, cinsel ilişki için bir kesinti nedeni oluşturmaz. Olumlu yanları arasında anemiyi kontrol altına alması, adet sancılarını azaltıp adet döngüsünü düzene sokması, rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu olması yer alır.

Olumsuz yanlarına bakıldığında ise doğum kontrol hapı kullananların ilk 3 aylık süreçte mide bulantısı, kilo alma, adet kanamasında azalma, baş ağrısı ve ara dönem kanaması gibi sorunlar yaşayabildiği görülmektedir. Ayrıca anne sütünde azalmaya ve kalitenin düşmesine neden olur.

 

Her gün hap alması gerektiğini hatırlayacak olan kişilerin almasının önerildiği bu ilaçlar, adet döngüleri düzensiz ya da aşırı kanama ile gerçekleşen kadınlar, yeni doğum yapmasına rağmen emzirmeyen ve doğumundan itibaren ilk 3 haftayı tamamlamış olan, henüz kürtaj ya da düşük geçirmiş kadınlar için de idealdir.

Damar sertliği, tıkanıklığı, yüksek tansiyon, sebebi bilinmeyen kanama, meme kanseri şüphesi taşıyan, karaciğer rahatsızlığı olan, diyabet ya da safra kesesi sorunu olan ya da ameliyata hazırlananların ise bu haplardan ne yazık ki uzak durmaları gereklidir.

Temmuz 2017 Ay Takvimi-Sağlık ve Güzellik ile Temmuz ayı sağlık ve güzellik takvimini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close