ALTERNATİF TIPSAĞLIKŞİFALI BİTKİLER

Kıs Dostlarımızdan Adaçayının Faydaları

Acı Elma Otu, Diş Otu, Kutsal Bitki, Meryem Otu gibi isimlerle anılan adaçayını sonbahardan itibaren kullanmaya başlamak çok doğru olacaktır. Latince karşılığına baktığımızda bunun nedeni açıkça ortaya çıkmakta. Çünkü “salvia” sözcüğü korumak, korunmak ve muhafaza etmek anlamına gelmekte.

İlk kullanım alanına baktığımızda, zirai ilaç olarak kullanıldığını görüyoruz. İyi bir böcek ve parazit kovucu
olduğundan; antikçağ ve sonraki yüzyıllarda ekili alanlara serpilerek değerlendirilmiştir. Bizlerde grip salgını dönemlerinde, bulunduğumuz odada kekikle birlikte kaynatarak, soluduğumuz ortamı dezenfekte edebiliriz.

Kış aylarında en büyük sorunlarımızdan biri de ilerlediğinde çok daha ciddi hastalıklara neden olan bademcik ve boğaz enfeksiyonlarıdır. Böyle bir durumda doğal antibiyotik olan adaçayı ve gargarası en büyük yardımcımız olacaktır. Hastalığın ilk günlerinde gün boyu yapılacak gargara kısa sürede oldukça rahatlatacaktır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki bu süre içinde sigaradan, gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalı; ağız ve diş temizliğine azami önem verilmelidir.

Gargara mutlaka dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır. Sonrasında -hatta bu sorunu yaşamadan
önce- haftada birkaç kez adaçayı gargarası yapmak iyi bir önlem olacaktır.

  • Adaçayı bademcik ve boğaz iltihabına (faranjit) karşı ciddi bir koruyucu ve en etkili tedavi yöntemidir.
  • Adaçayında bulunan antibiyotik özellikteki etkin maddeler suda çözünen maddelerdir. Bu özelliğiyle adaçayı, tentür yapılmadan, direkt sıcak suda demleyerek kullanım imkanı sağlar.
  • 1 su bardağı kaynar suya (klorsuz), 1 hazır poşet ya da 1-2 tatlı kaşığı taze(veya kuru) adaçayı eklenir ve ağzı
    kapalı olarak 10 dakika demlenir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra yapraklar hemen süzülür.
  • Günde 3 kez içilebilen bu çay,  gargara olarak kullanılmak istendiğinde beraberinde bir ay boyunca günde 1 çay bardağı çay içilir.
  • Gargara olarak hazırlanan çay 48 saat boyunca kullanılabilir. İçilecek ise her seferinde taze demlenmelidir.

    Diğer faydalarına geçmeden önce bir de ricam olacak sevgili dostlarım. Bu konuda yapacağınız alışverişlerinizi şimdi vereceğim linkten yaparsanız (kendi seçtiğiniz liste dışı bir ürün de olabilir.) hem benim hem sizin hem de başkaları için güzel şeylere vesile olacak. Bu bilgi, bloga ekleyeceğim ve zaman zaman sosyal medyada doğrudan vereceğim tüm alışveriş linkleri için geçerlidir, unutmayın olur mu? Şimdiden teşekkür ederim. Bolluğa ve berekete ve güzelliklere vesile olsun. “ADAÇAYI | ÇAY & TÜTSÜ & MUM “

Diğer faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Adaçayı ağız kokularını yok eder.
  • Dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır. Bunun için birkaç taze ve körpe yaprak ya da toz haline getirilen kuru yaprak
    kullanılır ve dişler nazikçe ovulur.
  • İçerdiği uçucu yağ mukozayı onardığından aftlara yani ağız içindeki ve dildeki iltihaplı yaralara, diş eti ve boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir.
  • Cilt üzerindeki mantarlara uygulandığında onları yok eder. Bu nedenle çayı hem ayak banyosu olarak
    hem de ayak mantarı tedavisinde kullanılabilir.
  • Yaprakları ezilerek hazırlanan lapası yaraların üzerine kompres yapıldığında, yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Midevidir, sindirimi kolaylaştırır.
  • Hazımsızlık durumunda çok etkili bir gaz gidericidir.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Gece terlemelerini önemli ölçüde azaltır.
  • Kadınların adet düzensizliğini tedavi
    eder, ağrıyı giderir.
  • Östrojen hormonu içerir, menopoz dönemi sıkıntılarını azaltır. Göğüs gelişimine yardımcı olur.
  • Yukarıdaki etkileri sağlamak için adaçayının “Acı Elma Yağı” olarak bilinen yağı da kullanılabilir. Günde 1 kez 1 bardak suya 3-5 damla damlatılarak alınması doz olarak uygundur. Daha fazla almamak gerekir.
  • Ayak banyosunda yağı da kullanılabilir.
  • Aynı şekilde hazırlanarak yara temizleyici ve iyileştirici olarak kullanılabilir. Ağda sonrası ciltte oluşan
    iltihaplı sivilcelerin tedavisinde etkili biçimde kullanılır. Buradan ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.
  • Ayrıca temiz ve nemli cilde uygun miktarda sürüldüğünde akneleri hızlı bir şekilde yok eder. Yani sivilcelerin
    doğal tedavisinde kullanılır. Bunun için temizlenmiş ve nemli cilde birkaç damla yağ uygulanır. Gece uygulandığında sabah ilk etkilerini göreceksiniz.

Ancak kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Örneğin adaçayı sürekli olarak, yüksek dozda kullanılmaz. Yani siyah çay gibi üst üste ve sürekli içilmemelidir. Aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir.

Hamile ve emziren annelerin  adaçayını dahilen kullanmaması gerekir.

Görüldüğü gibi adaçayı dikkatle kullanıldığı takdirde, özellikle kış aylarında kullanılması gereken, önemli bir
bitkidir.

Adaçayını zaman kaybetmeden temin edip, kışı rahat atlatmanız dileğiyle…

Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Tags

Related Articles

11 Yorumlar

  1. Bende farkli bir turu var adacayinin akrabalarin gonderdigi.tadi cok cok daha guzel kucucuk bir dal bile hemen aromasini birakiyor sicak suya.ancak etkileri bu bildigimiz adacayiyla aynimidir bilemiyorum..faydalari hakkinda bilgim yoktu yazi guzel..
    Sevgiler

  2. merhaba, bütün paylaşımlarınız çok güzel ve çok kaliteli. sonsuz teşekkürler ve sevgiler. acaba birde diş beyazlatma ile ilgili kalıcı bir paylaşım yapabilir misiniz öğrenince? çok teşekkürler.

  3. Kozmk bakm adaçayı taze olarak bulma imkanm olnca dislerime kullancm mutlaka. Smdi gunlere uygn klarak adacayi aldm gargarasni kullancm surekli faranjit olabilcgmz bir isim var. Gargara dişlerrme de fayda etmez mi? ?Sorunlu disl er im var da

  4. ssevgili şeyma, telefondan giriş yapıyorsunuz sanıyorum, anlayamadım tam olarak yazdıklarınızı. fakat adaçayından fayda göreceğinizi umuyorum. sevgiler:)

  5. yağı biraz daha yoğun olduğu için daha hızlı etki eder fakat kullanamıyorsanız elbette demleyerek kullanabilirsiniz sevgili gurretiayn kafkasya. şifa olmasını diliyorum:)

  6. Merhaba Kozmik Bakım 🙂
    Adaçayını her akşam ikişer bardak içiyoruz anneanne anne ve kız olarak, iki menopozlu annenin de neden bu kadar sevdiklerini şimdi anlamış bulundum… Çok kıymetli etkili bir yazı olmuş, ellerine sağlık

    peki Saç diplerindeki sivilceler için de önerir misin adaçayını? Demleme suyuyla durulasam acaba tüy azaltma etkisi falan var mıdır? Ya da başka önerin var mı bu sivilceler için… Şimdiden çok teşekkürler çok güzel bir yazı

    1. merhaba sevgili biezam 🙂
      adaçayı sevilmez mi hiç? üç kuşağa sevgiler, şifa olsun <3 🙂
      saç diplerinize faydalı olabilir. ayrıca ısırgan ya da lavanta çaylarını da kullanabilirsiniz. bunun dışında kudret narı yağınız varsa diğer yağlar gibi kullanabilirsiniz saç maskesi olarak. biliyorsunuz bu yağ sivilceler üzerinde çok etkili.
      şifa diliyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close