AY TAKVİMİDİYETGENEL SAĞLIKGÜZELLİKSAĞLIK

Bedenimiz Ay’ı Taklit Eder / Dolunay Diyeti

 

Konu Ay takvimine göre kilo kontrolü/beslenme olunca en kısa ve en basit şekliyle şöyle özetleyebiliriz:  “Bedenimiz Ay’ı taklit eder ”
Bu da ne demek şimdi? 🙂

Bu, şu demek: Ay büyürken biz de büyümeye ve genişlemeye fazlasıyla elverişli oluruz; Ay küçülürken biz de küçülmeye daha yatkın oluruz.
Ay’ın 28 günlük döngüsünü, insan ömrüne benzeterek anlamaya çalışabiliriz aslında. Bu dört haftaya tek tek bakalım şimdi.

Yeni Ay’ı doğmak üzere olan bir bebek gibi düşünelim. Dikkat etmişsinizdir, Yeni Ay gecelerinde Ay’ı göremeyiz, gökyüzü karanlıktır. Ertesi gün yepyeni, pırıl pırıl bir hilal doğar. Bir hafta boyunca gelişimine devam eden Ay, yarım daire şeklinde görünür ve ilk öğretmenlerimizin sesinden ”İlk Dördün” kavramını hatırlarız. Evet! Tıpkı bizim hızla gelişerek “gençlik” çağımıza ulaşmamız gibi…
Ay’ın kalan yarısını tamamlayıp Dolunay olması için bir haftaya daha ihtiyacı vardır. Yine gelişimine devam eden ve kendini tamamlayıp yusyuvarlak görünen Dolunay’ı, bizim “orta yaş” dönemimize benzetebiliriz.
Buraya kadar olan, yani Yeni Ay’dan Dolunaya kadar geçen ve ayın sürekli büyüdüğü bu iki haftalık süreye Büyüyen Ay Fazı deniyor. Bu dönemde sadece Ay ve biz insanlar değil, tüm canlılar daha hızlı gelişiyor. Bitkilerinizi gözlemleyin; büyüyen ay fazında nasıl hızlı bir biçimde yaprak çıkardıklarına ve uzadıklarına şahit olacaksınız. “Sağlıklı Yaşam İçin” başlıklı yazımı hatırlayın! O yazımda açıkladığım sebeplerle birlikte, tıpkı bitkiler gibi bizde hızla büyümeye/gelişmeye açık oluruz. Dolayısıyla farkına bile varamadan kendimizi birkaç kilo almış olarak buluruz. Sonra da şöyle düşünürüz: “Aslında her zaman yediğim kadar yemiştim, niye kilo aldım? Su içsem yarıyor sanki!”
Evet siz aynı miktarda yediniz ama Ay bu süreçte yediklerinizi 2 ile çarptı! Üstelik depoladı!

Dolunay Fazı da aynı şeyi yapacak o gün; hem de son bir telaşla biraz daha abartarak! İşte bu sebeple dolunay günleri yağlı beslenmekten uzak durmak hatta detoks yapmak tavsiye edilir.
Bu iki haftalık süreçte kilo vermek kolay olmayacağı için diyetlerden beklenen sonucu almak çok zor görünüyor. Bunu bilmeden yaşanan bu tecrübeden zihninizin çıkartacağı olumsuz yargı ise uygun dönemlerde bile kilo vermeniz konusunda sizi kısıtlayacaktır. Belki de bu tecrübeniz sonucunda umudunuzu yitirip, bir daha denemeyeceksiniz bile…

Peki, bizim Orta yaş dönemimize benzettiğimiz Dolunay sonrasında neler olacak? Tahmin edeceğiniz gibi bundan sonraki –yani kalan- iki haftada gelişim oldukça yavaşlayacak. Yusyuvarlak görünen Ay yavaş yavaş gerileyip küçülmeye başlayacak ve ilk hafta sonunda yarım daire şeklini alacak. Son Dördün..
Kalan bir haftada ise daha da incelecek ve bize tekrar hilal olarak görünüp veda edecek. Tabi ki yeniden ve muhteşem bir biçimde dönmek üzere:)

Dolunay Fazı’nın ardından yaşanan bu küçülme dönemi, Küçülen Ay Fazı olarak adlandırılıyor.
Bu süreçte biz canlılarda benzer biçimde davranacağız. Bitkilerin büyüme hızı düşecek; biz enerjimizde bir azalma hissedeceğiz belki, iştahımız biraz daha sakinleşecek, bedenimiz –eğer yardım edersek- Ay gibi incelebilecek.

Bu bilgilerden yola çıktığımızda diyet yapmak için en uygun dönemin Küçülen Ay Fazı olduğunu -Dolunay’ın ertesi gününden itibaren gerçekleşen süre- görüyoruz. Ay takvimine buradan küçülen ay fazında uygulanan detoks(arınma) kürlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Doğru zamanda ve o günün beslenme şeklini dikkate alıp ölçülü davranarak, istediğiniz sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Buna birde tempolu yürüyüş ya da sevdiğiniz bir egzersizi dahil ederseniz eminim her şey istediğiniz gibi gelişecektir:)

Ay takvimine ve günün beslenme türüne uygun, ölçülü beslenerek; Küçülen Ay Fazı’nda da diyet yaparak kilo verilebilir dedik. Peki ya amacımız kilo vermek değil de kilo almak ya da sağlıklı beslenmek ise? Gelişim çağındaki çocuklarımıza doğru bir beslenme programı uygulamak ise?
Bu durumda yine o günün gıda türüne göre bir beslenme programı hazırlayıp uygulayabilirsiniz. Bedeninizin ihtiyaç duyduğu besinleri doğru günde tüketerek Ay takviminden en iyi biçimde faydalanabilirsiniz. Bu takvim dahilinde, sizin için zararlı olan ya da uzak durmak istediğiniz besinleri yine kendi günlerinde kısıtlı tüketerek sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.

Sonuç olarak, Ay takvimine göre beslenerek durumu lehinize çevirmeniz mümkün.
Sağlıkla, Mutlulukla ve Sevgiyle kalın:)
.
.
.

Tags

Related Articles

33 Yorumlar

  1. bunu hamile kalmadan evvel defalarca denedim kesinlikle işe yarıyor herkes denemeli.iyi kilo vermiştim.doğumdan sonra yine bu ay taktiğini uygulayacağım..

  2. kittyn canim nasil denedin yani neler yemeliyiz bu zamanda protein agirlikli yazmis kozmik bakim öylemi beslenmeliyiz 2 hafta boyunca???bilgilendirirsen sevinirim. sen nasil kilo verdin neler yaptin?

  3. aslında 1400 küsür yıl önceden biliniyordu peygamber efendimiz (s.a.v) ayın 13, 14, 15. günlerini oruçlu geçirirmiş ,yani su içilse yarayacak olan günleri,efendimiz muhteşem bir insanmış her hareketinde,davranışında ,yaşayışında apayrı bir incelik bir güzellik ve örnek alınacak pek çok nokta var,

  4. Kozmik bakım,
    Yine harika bir yazı. Başından sonuna merakla ve dikkatle okudum. Daha önceden bahsettiğin durumların güzel bir açıklaması olmuş. Teşekkürler…

  5. fullmoon bu yeni bir yazı değil aslında:) ağustos ayında yazmıştım bunu, kilo vermeyle ilgili çok fazla mail aldığım için farkettim ki gözden kaçıyor. dolunay arefesinde yeniden görünür hale getirdim. faydalanmanız dileğiyle 🙂

  6. Kilo problemim olmadığı için daha önceden yazdığın diyet yazılarını hep es geçiyor ve okumuyordum. (Sakın bana kızma :))
    Fakat bu sefer okudum, yazılarını beğenerek ve ilgiyle okuyorum. Sadece diyet yazıların benim ilgi alanıma girmiyor. Sevgiyle kal. saygılarımla…

  7. hmmm,bu hiç olmadı işte.bu kategori sadece diyet yapanlar için değil,sağlıklı yaşamak için aslında. kendine iyi bakarsan daha sonra onarmak zorunda kalmazsın;)

  8. Merhaba kozmik. Umarim bu sefer yazim gorunur:) ben bu ayin hareketleri konusunu malesef anlamadim. Diyete baslamak istyorum bu gunler uygun gunler mi? Daha ozetle ayin su gunleri ile sun gunleri arasi yeni ay buyuyen kuculen diyebilmek mumkun mu? Mumkunse o tarihleri soyleyebilir misin? Tssekkurler.

  9. Istikrarli takipcin mervenin Bir sorusu daha var kozmik:)) simdi ben yarin sarimsak limon kurunu hazirliyorum. 25gun denilen sekilde muhafaza ediyorum. 25gun sonrasinda ayin baslarinda olacagiz araligin. O gunler diyet gunleri icin uygungunler mi olacak peki? Tesekkurler.

  10. sevgili merve, okumanızı istediğim yazıyı bulmuşsunuz zaten. bir önceki sorunuzda bahsetmiştim.
    sorularınızın yayınlanmaması için bir neden yok. muhtemelen gönderirken bir hata oluşuyor ve bana ulaşmıyor. digger cevabımda da yazdığım gibi her dolunay'ın ertesi günü diyet için uygundur. iki hafta devam eder. dolunay günlerini de her ay başı yayınladığım ay takviminden takip edebilirsiniz.
    limon sarımsak kürü için 6 aralık uygun tarih. bu tarih aynı zamanda dolunay zamanı ve evet diyet için uygun dönem. şifa dilerim.

  11. sevgili didem, emzirme döneminde artan vitamin, mineral ve protein ihtiyacınızı karşılamak için ay takvimine uygun beslenmenizi öneririm. bu şekilde beslenmenin sonuçlarını aldık daha once. sizden haberler sayfasında olacaktı birkaç yorum. kısaca vitamin-protein ekili günlerde vitamin ve protein ağırlıklı; mineral günlerinde mineral bakımından zengin beslenin. yağ günlerinde faydalı yağlara ağırlık verin, karbonhidrat günlerinde enerji vren fakat kaliteli besinleri tercih edin. bu konuyla ilgili daha geniş bilgi için ana sayfadaki kasım 2014 ay takvimine bakın. kullanımı çok basit. takvimde içinde bulunduğumuz tarihin karşısındaki detaylar kısmına tıklayın ve beslenmeyle ilgili açıklamaları okuyup uygulayın. ayrıca son yayınlardan biri olan cennet hurmasının faydalarına muhakkak göz atın.
    şifa olsun:)

  12. Slm kozmik ; size birkaç sorum olacak 🙂 oğlum 14,5 yaşında ve bu aralar ozellikle burun çevresi sivilceli . Kızarıklıklarıda var .ısırgan kürünü bu yaşta uygulamak doğru mu ???
    (Bugün dolunay ertesi. Diyet yapmak istiyorum ama …. Örnek bir diyet listesi verebilir misin??? Karbonhidrat günleri , protein günleri vb. Bana geniş kapsamlı geliyor… :'( anlayacağınız tembellik had safhada

    1. merhaba sevgili mavi dolunay 🙂
      ısırgan kürünü uygulayabilirsiniz. hatta aynı dönemde kudret narı yağını da şiddetle tavsiye ederim. arkadaşlarımın ergenlik çağındaki çocuklarında çok başarılı sonuçlar alıyoruz.
      diyet konusunda yardımcı olamam malesef, bu konuda ay takviminin dışında teknik bir bilgiye sahip değilim.
      bu ara herkesin sorunu tembellik endişelenmeyin. karamsarlık, üzüntü ve mutsuzluk hepimizi yavaşlattı malesef.

    1. merhaba sevgili tuba,
      ay sonunda başlayacağımız ısırgan kürünü önerebilirim. ayrıca tibet egzersizlerine başladık şimdi, şiddetle öneririm. siz pazar günü akşam (15 kasım) başlangıcınızı yapabilirsiniz.
      güzel haberlerinizi bekliyorum 🙂

  13. Merhaba kozmikcim. Bende inşallah 1 hafta sonra dukan diyetine başlamayı düşünüyorum. Okuduğum kadarı ile yanlış bi zamanmiş. Peki ne zaman başlamam gerek diyete? Hangi tarihler uygun sonuc verebilir? Șimdiden teşekkürler 🙂

  14. Merhaba kozmik bakım. Önümüzdeki hafta dukan diyetine başlamayı düşünüyorum. Ama okuduğum kadarı ile yanlış bi haftada başlamış olacağım. Peki doğru ve güzel sonuç alabilmek için ne zaman başlamam gerek diyete? Şimdiden teşekkürler 🙂

  15. merhab sevgili muslime 🙂
    25 Ocak'ta başlayabilirsiniz fakat 29 ocak olursa avantajınız daha büyük olur.
    şifa olsun 🙂

  16. Merhaba kozmik bakim.. ayin hareketlerini tam anlamiyla anlamis degilim soyleki ay her dongusunde yani 28 gun icerisinde sirayla tum burclarda bulunuyormu.. yaziniz cok guzel ellerinize saglik.. biraz derine ineyim derken yani baska yazilar bulup okuyunca kafam karisti kozmikcigim yardimci olur dedim:) ay yeni ayken ilk burc olan kocta iki gun sonra boga iki gun sonra ikizler falan boyle devam mi ediyo.. ay cahillik mutlulukmus mu ki acaba :))) simdiden tesekurler.. bide su resminiz acik dustruplu olaymis iyimis..

    1. bu nasıl kuşku sevgili asi kız, elbette mutluluk :))
      28 günlük döngüde her burçtan sırasıyla geçtiğimiz doğru fakat bu döngü miladi takvimdeki gibi sabit bir günde başlamaz her ay. ramazan ayı gibi düşünün her ay bir öncekinden 2 ya da üç gün önce başlar.
      başlangıçta ay takvimi üzerinde takip ederseniz bloğu kavramanız daha kolay olur. ay takvimi menüsünden eski takvimlerle birlikte başlangıç tarihlerini de gözden geçirebilirsiniz.
      blogtaki tüm görseller değişecek, belki bu değişimden sonra seveceğiniz bir görselle yenilenmiş olur.
      sevgiler..

  17. kozmikcim merhaba,
    diyet ve detoks günleri arasındaki fark nedir.. benzer içerikli fakat tarihleri farklı olunca karıştırıyorum..

    1. sevgili z..
      mini detoksları her yeni ay ve dolunayda sadece 3'er gün yapıyoruz.arınma ve organları dinlendirip, yenileme gibi amaçlarını düşünebilirsiniz.
      diyet dönemi olarak bahsettiğimiz ise direkt kilo kaybına yönelik uygulamaların başlangıç tarihleri ve etkili olduğu dönem.
      sevgiler <3

  18. Merhaba kozmik bakım. Bugün ısırgan kürüne başladım şubat tarihli detoksu kaçırdım mart ayında 3 gün yapsam fayda görürmüyüm? Tibet hareketlerine de tekrar başlamak istiyorum ağır grip geçirdiğim için bırakmıştım. Bunun için hangi tarihte başlarsam uygun olur?

    1. merhaba sevgili elif,
      üç günlük detoksların sınırı yok; her yeniay ve dolunay döneminde yıl boyu uygulayabilirsiniz.
      egzersizlere 10-11 mart gibi başlayacağız fakat detaylı olarak bakmadım henüz. takip edin o günlerden önce.
      ısırgan kürü içinşifa diliyorum, diğerleri için de tabi 🙂

  19. Merhaba kozmik bakım, kilo vermekle değil almakla ilgili bir sorum olacak. Zayıftım şu an kilo almak istiyorum ama aldığım kilolar vücutta eşit dağılmıyor. Aldığım kiloların vücutta eşit olarak dağılması için önerebilecegin bir egzersiz var mıdır? Ya da başka bir kür falan? Tibet egzersizlerini bunun için de önerir misiniz? Simdiden Teşekkürler ve sevgilerr!

    1. sevgili gülce merhaba,
      bu konuda yapılacak bir şey varsa tibet egzersizleri yapar sanıyorum. kendimde gözlemlediğim bu şimdidlik.
      fakat belirgin yapısal farklılıklar varsa bölgesel olarak tam anlamıyla eşitleyecek bir şey bulmak mümkün değil zaten.
      sevgiler <3 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close