GENEL SAĞLIK

Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Öneriler

Kabızlık nedir? Neden olur? Bunun bariz bir suçlusu, düşük lif içeren bir beslenme programıdır. Buna ek olarak bir de az su içer ve egzersiz yapmazsanız, kabızlık daha ciddi bir problem haline gelir. Çocukların yanı sıra, yetişkinler arasında da oldukça yaygın bir sorun olan kabızlık, her zamankinden daha az tuvalete gitmenize neden olur. Düşük lif ve yeterli miktarda su alınmaması bunun en büyük iki nedenidir. Bunların yanı sıra, kullanılan bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Kabızlık problemi ile karşı karşıyaysanız, bugünlerde internette en çok aradığınız şey; “Kabızlık nasıl geçer?” Sorusu olabilir. Doğru besinleri tüketmekle kabızlığı ortadan kaldırmak mümkün mü?

Yüksek Lifli Besinler Tüketin

Dışkılara yumuşaklık ve hacim kazandıran lifli gıdalar, daha rahat tuvalete çıkmanıza yardımcı olur. Kabızlığın ortaya çıkması, lif yönünden zengin bir diyet uygulamadığınızı göstermektedir. Eğer, daha rahat tuvalete çıkmak istiyorsanız, yüksek lifli besinler tüketmelisiniz. Bu besinler;

  • Tam buğday ekmeği, tam buğday unu, tam buğdaylı bisküvi,
  • Meyve ve sebzeleri (meyve suları değil)
  • Kuru meyveler,
  • Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler,
  • Kepekli makarna,
  • Esmer pirinç

Bol Bol Sıvı Tüketin

Kabızlık sorunu yaşamak istemiyorsanız, gün içinde en az 8-10 bardak su tüketmelisiniz. Ancak alkollü içecekler bu gruba dahil değil. Alkol, vücutta sıvı eksikliğine neden olabilir. Bu da kabızlığa neden olur. Yeterli miktarda sıvı almıyorsanız, başlangıç olarak içtiğiniz günlük su miktarını 3-4 bardak arttırabilirsiniz. Suyun yanı sıra, bağırsaklardaki hareketlerin artmasını ve hızlanmasını sağlayacak bitki çaylarından da yardım alabilirsiniz. Yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çaylarını içmeyi alışkanlık haline getirin.

Düzenli Egzersiz Yapın

Vücudunuzu aktif tutmak, bağırsağınızın hareket etmesini sağlar. Kabızlık, masa başı işlerde çalışan kişilerde ve yatağa bağlı olarak yaşayan kişilerde daha sık görülmektedir.

Tuvalete Çıkın

Tuvalet ihtiyacı duyduğunuzda onu görmezden gelmeyin. Bazıları, meşgul olduklarında bu ihtiyacı erteleyip durur. Tuvalete gitme ihtiyacınızı ertelemeyin. Bu, sık sık yapıldığında kabızlık sorunu ortaya çıkar.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close