SAĞLIK

Diş Çürüğü Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Dişlerde çürük problemi yaşamak oldukça genel bir sağlık sorunu. Peki diş çürüğünü oluşturan etmenler neler? Diş çürüğü oluşumunda ne yapmalı? Bu soruları ve daha fazlasını öğrenerek dişlerinin sağlamlığına en çok güvenenlerin bile şikâyetlerini bir anda arttırabilecek olan diş çürüğüne siz de hazırlıksız yakalanmayın.

Diş çürüğü bir tür iltihap olup bakteriler tarafından dişin minesinin ve altında bulunan dentin tabakasının tahribatı anlamına gelmektedir. Dişlerde ağrı, sıcak, soğuk ve tatlıya karşı hassasiyet ve kamaşma, diş etinde şişme çürüğün belirtileri olarak en önce ortaya çıkan şikâyetlerdir.

Çürükler neden oluşur?

Ağız içinde birçok farklı türde bakteri yaşar ve bu bakterilerin oluşturduğu plak adı verilen, düş üzerinde bulunan bir katman vardır. Sıvı ya da katı olması önemli olmaksızın her bir beslenmemiz bakterilerin asit üretmesini tetikler ve plağın altında bulunan katmanlar asit nedeniyle tahribata uğrar. Önce aşınma şeklinde olan bu tahribat zamanla diş minesinde oyuklara yol açar ve bu da dişlerde çürüme olarak adlandırılır. Minede başlayan çürüme, dentin ve sonrasında sinir uçlarının bulunduğu pulpa tabakasına inerek ilerler.

Tanı ve tedavi süreci

Tanı için diş hekiminize başvurduğunuz takdirde diş yüzeyinin incelenmesi ya da daha iyi bir değerlendirme için röntgen çekilmesi yeterli olacaktır. Ancak tanı konmadan ve şikayetler ile gündelik yaşamanızda büyük sorunlar başlamadan önce çürüğü engellemenin yollarına karşı dikkatli olmak en etkili koruyucu tedavidir.

Bu amaçla;

  • Her gün en az 2 defa diş fırçalamalı, ne kadar önemsenme de mutlaka ek olarak diş ip kullanmalı,
  • Gün içinde yenen şekerli ya da nişastalı besinleri mümkün olduğunca azaltmalı,
  • Florürlü diş macunu kullanmalı ve hatta gerekliyse florür desteği alınmalı,
  • Antibakteriyel ağız suları ile ağız içi temizlenmeli.

Diş çürüğü tedavisi için hekimin çürümenin ilerleme seviyesine göre karar vermesi gereklidir. Küçük oyuklar sealant adı verilen fissür örtücüler ile kapatılırken, mine katmanı geri dönüşümsüz hasarlar alındıysa dolgu işlemi uygun görülür. Amalgam ya da kompozit olarak iki farklı madde ile yapılabilen dolgularda hangi türde işleme ihtiyacınız olduğu yine hekiminizin incelemesi ile belirlenecektir. Daha da ileri durumlarda kanal tedavisi gerekli görülebilir.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close