SAĞLIKŞİFALI BİTKİLER

Beden, Saç ve Cilt Dostu Cennet Hurmasının Faydaları

Ülkemizde bolca bulunan Cennet hurması bir süredir bu yazımın konusuydu biliyorsunuz. Mevsimi gelmişken bilgilerimi tazelemek istedim ve bu taze bilgileri yazıma ilave edip sizlerle de paylaşmak istedim.

Cennet hurması birkaç farklı ismin daha kullanıldığını biliyordum fakat araştırırken başka isimlerine de rastladım. En çok bilinen isimlerinden olan Trabzon hurması yanında Hatay hurması, Cennet hurması, Cennet meyvesi, Cennet elması, Amme, Kocayemiş, Kara hurma olarak da anılıyormuş meğer. Ana vatanı Çin olan Cennet hurması yani Trabzon hurması çok eski tarihlerde önce Japonya’ya yayıldığından olsa gerek, Japon elması olarak da biliniyor ülkemizde.

Cennet hurması yetiştiriciliği Türkiye’de en çok Akdeniz bölgesinde yapılsa da Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde de rahatlıkla yetişiyor. Büyük miktarlarda yetiştirmek mutlaka uzmanlık gerektiriyordur eminim. Fakat Anadolu’da pek çok evin bahçesinde görme şansını yakaladığımıza göre, amatör yetiştiriciler için de bakımı kolay ve mümkün görünüyor. Bahçemizde yetiştirmek istersek, cennet hurması fidanı temin etmek diğer meyvelerin fidanlarını bulmak kadar da kolay. Biraz sonra bahsedeceğim muazzam faydalarını da düşündüğümde sonbahar manzarasının muhteşem bir parçası olan Cennet Hurması yani Trabzon hurması hepimizin bahçesinde olsa diye iç geçirdim. Gözümde mücevher ağacı gibi canlandı adeta.

Trabzon hurması çeşitleri de artıyor giderek sanırım. Önceleri tek çeşit olarak biliyorduk. Hachiya olarak geçen bu türün tadı sertken çok buruktur. Yıllarca sevilmemesinin sebebi de sertken ve bu buruk haldeyken denenmesi ve yemekten vazgeçilmesi. İyi ki böyle olmuş diyorum ama buna daha sonra değineceğim. Meyve tanındıkça doğru tüketim şekli de yaygınlaştı ve giderek sevilmeye başlandı. Cennet hurmasının faydaları sevildikçe merak edilmeye başlandı ve çok şaşırtıcı bilgilere ulaşıldı. Biraz sonra hem en çok bilinen hem de az bilinen özelliklerinden bahsedeceğim.

Cennet hurması Fuyu denilen başka bir çeşitle daha çıkmaya başladı karşımıza. Hatta galiba bu türle birlikte daha fazla tanıtımı yapılmaya başlandı. Bu tür, sert yenebilen tür. Hachiya gibi iyice yumuşaması gerekmiyor yenmesi için, çünkü tadı buruk değil. Rengi de daha açık. Hachiya gibi koyu, kırmızıya bakan bir tutucu değil. Daha sarımsı, açık turuncu. Bana sorarsanız ben daha lezzetli olan çocukluğumuzun hurmasını tercih ederim. Yeni türü çok lezzetsiz geliyor, bir türlü sevemedim. Fakat salatalarda kullanıma çok uygun olduğu için tamamen de görmezden gelemiyorum.

Bir başka çeşidi de Trabzon hurması olarak bilinse de ondan farklı olan Hatay hurması. Hatay hurması, hem aroması bakımından hem de içinin çikolata rengi olması dolayısıyla diğerlerinden ayrılıyor. Tadı da buruk değil. Anladığım kadarıyla içerik olarak da bazı farklılıklar söz konusu. Bu farklı özelliklerinden dolayı, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ‘ Harbiye hurması ‘ adı altında patent alınmıştır.

Cennet hurması ne zaman olur, ne zaman toplanır?

Ilıman iklimde yetişen cennet hurması, Akdeniz bölgesinde eylül ayında toplanmaya başlar. Diğer bölgelerde biraz daha geç olgunlaştığı için şubat ayına kadar olgunlaşmaya ve hasat edilmeye devam eder. Yani Cennet hurması sonbahar ve kış mevsimlerinde yetişen bir meyvedir. Tabi, kurutma ve diğer yöntemler sayesinde yıl boyunca faydalanmaya devam edebiliyoruz.

Cennet hurmasının besin değeri neymiş bakalım önce ki faydalarını daha iyi anlayalım.

  • Cennet hurması (Trabzon hurması), iyi bir A vitamini kaynağı ve askorbik asit yani C vitamin kaynağı olarak göz dolduran bir meyvedir. Askorbik asit (C vitamin türevi) ham meyvede ve olgun meyvenin kabuğa yakın kısımlarında daha yoğun bulunur.
  • İçerdiği askorbik asit ve tadındaki burukluğun kaynağı olan fenolik bileşikler meyveyi önemli bir antioksidan haline getirmektedir.
  • Karbonhidrat kaynakları arasında da önemli bir yeri vardır.
  • 100 gram meyve 70 kalori (kcal) olarak tespit edilmiş. Ayrıca aynı miktarda 0.4 gram yağ ve 3.6 gram lif bulunmakta. Bu da meyveyi yüksek lifli gıdalar arasına alıyor.
  • Yine 100 gram meyvede 0.7 gram protein, 14-20 gram arasında vitamin A, B1(Tiamin), B2(Riboflavin), B3 (niasin), B6,B12,C,D vitaminleri), Yani iyi bir vitamin ve protein kaynağıdır.
  • Mineraller bakımından da oldukça zengin bir meyve Trabzon hurması. Özellikle potasyum, kalsiyum, bakır, megnezyum, demir, fosfor, çinko, sodyum minerallerini önemli miktarda içeriyor.

Cennet hurmasının faydaları nelerdir ve  hangi hastalıkla iyi gelir sorularına maddeler halinde bakalım şimdi:

  • Temel yapı taşımız olan ve kas kütlemiz için son derece önemli olan protein ihtiyacımızı gidermemize yardım eder.
  • Yukarıda da gördüğünüz zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir.
  • Hem bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğiyle hem de antioksidan özelliğiyle kanser hücreleri ile savaşıyor, dahası kansere karşı koruyor.
  • Vitamin ve mineral eksikliğini gideriyor; protein desteği sağlıyor. 100 gramının neredeyse 20 gramını vitaminler oluşturuyor çünkü!
  • Sperm sayısını arttıran besinler Aynı zamanda sperm kalitesini arttıran besinler arasında tabi.
  • Afrodizyak etkisi faydaları arasında sayılıyor.
  • Kansızlığa iyi gelen gıdalar arasında, çünkü barındırdığı önemli maddelerden biri de demir.
  • İştahı açıyor, zayıflığı gideriyor. Diyette isek dikkatli tüketmemi gerekiyor yani.
  • Gastriti önlüyor, mideyi güçlendiriyor.
  • Mide-bağırsak hastalıklarına yani sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor.
  • Önemli bir lif kaynağı olan cennet hurması, çiğ tüketildiğinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önlüyor.
  • İshali kesmesi için pişirilerek bir süre devam edilmesi gerekiyor.
  • Bağırsak florasını düzenliyor ve güçlendiriyor.
  • Bağırsak iltihabı üzerinde etkili.
  • Onikiparmak bağırsağı rahatsızlıklarında çok faydalı.
  • Safra hareketini düzenliyor.
  • Kalp ve damar sağlığını destekliyor.
  • Karaciğer yağlanmasını önlemeye dolaylı olarak yardımcı olabiliyor fakat fazlası bunun tam aksi bir etkiye, karaciğer yağlanmasına sebep oluyor.
  • Göz sağlığı için çok önemli olan karoten gibi maddeleri içeriyor.
  • Yüksek tansiyonu düşürüyor. Dolayısıyla, düşük tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken besinler arasında.
  • Son araştırmalar kolesterolü düşüren gıdalar arasında olduğunu da gösteriyor.
  • Sevgili Itır Hanım’ın deneyimlediği ve bizimle paylaştığı bir bilgiyi de eklemek istiyorum bu maddelere. Cennet hurması anne sütünü arttıran yiyecekler arasında önemli bir yere sahip. Meyvenin bu özelliği çok bilinmiyor fakat o kadar yoğun bir içeriğe sahip ki, hiç de şaşırtıcı değil aslında. Bunca vitamin, mineral ve proteinin anne sütünün kalitesini arttıracağı ve emziren annelerin en büyük ihtiyacı olan besin takviyesini de doğal yoldan sağlayacağı aşikar. Fakat biraz sonra paylaşacağım bilgileri okumadan bolca tüketmeyin lütfen.

Trabzon hurması faydası bu kadar olan bir meyve mi peki? Elbette hayır:)

Cennet hurmasının cilde faydaları neler?

  • İçerdiği A ve C vitaminleri cildimizi güneşin zararlı etkilerinden koruyor. Yaşlanmayı yavaşlatıyor, kırışıklığı ve lekeleri azaltıyor hatta mümkün ölçüde önlüyor.
  • A vitamin desteği ile cilt kuruluğu problemini kaynağından gideriyor.
  • A vitamin dışarıdan uygulandığında kolegen yapımını arttırdığından çok severek yazdığım ve önerdiğim Trabzon hurması maskesi bir kez daha akla geliyor tabi:) henüz görmediyseniz burada 👉Hurma Maskesi Cennet hurması maskesi için en etkili günleri facebook, twitter ve instagram üzerinden hatırlatıyorum. size kolaylık sağlayacağını düşünürseniz herhangi birinden takip edebilirsiniz.
  • Barındırdığı B vitaminleri cildin en üst tabakası olan epidermisin nemi muhafaza etme kabiliyetini arttırıyor. Ayrıca, hızla yaşlanmasına yol açan serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarın önüne geçiyor ve cildin daha diri kalmasını sağlıyor.
  • Maske tarifini verdiğim yazıma biraz daha detay ekleyeceğim bu konuda fakat genel olarak özetleyecek olursak cildin ihtiyacı olan maddelerin neredeyse tamamını bünyesinde barındıran mücevher gibi bir meyve cennet hurması.

Cennet hurmasının saça faydaları yok mu peki?

Olmaz mı!

  • Bu içerik sadece cildimizin değil, tırnaklarımızın ve saçlarımızın da ihtiyacı aynı zamanda. Dolayısıyla hem doğal tırnak bakımı hem de saç bakımı açısından vücudumuzun ihtiyaç duyduğu protein,vitamin ve mineralleri tamamlayan bir meyve.
  • Yukarıda yazdığım besin değerleri bölümünü yeniden gözden geçirirsek göreceğiz ki, saç dökülmesini engelleyen, saçı nemlendiren, hasar görmemesi için koruyan maddelerin önemli bir bölümü meyvenin bünyesinde bulunuyor.

Cennet hurmasının az bilinen faydaları

  • Az bilinen ya da az kullanılan bu özelliklerini sizlerle 2014′ te paylaşmıştım, çoğunuz biliyorsunuz zaten. İlk bakışta ve daha rahat okunması için bu özellikleri de maddelere dönüştüreyim.
  • Son dönemde yöneldiğimiz evde doğal temizlik yöntemleri arasında sayabileceğimiz son derece faydalı yapraklara sahip cennet hurması. Yani evde yapılabilecek doğal temizlik malzemeleri arıyorsak yürüyüş yaparken başımızı biraz yukarı kaldırmamız gerekecek:)
  • Yaprakları kaynatılarak elde edilen su deterjan gibi temizleyici özelliğe sahip. Bu su, hem yüzey temizliğinde hem ev eşyalarının temizliğinde kullanılabiliyor. Yani organik temizlik malzemeleri ailesinin bir üyesi. Bunun için hurma yapraklarının 7-8 dakika kaynatılması yeteri. Suyun miktarını ve yoğunluğunu ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu da doğal temizlik malzemesi tarifi olarak kayıtlara geçsin o zaman 🙂 Unutmadan! Bu tarifi, birazcık lavanta ilavesiyle güzel kokulu hale getirmenizi öneririm. Zaten lavantanın da bu yöndeki özelliklerini hatırlıyorsunuzdur.
  • Bana sorarsanız aynı çayı bitkilerimizi sulamakta da kullanabiliriz. Hatta yediğimiz meyveden artan kısımları kurutarak bitkilerimizin toprağına karıştırıp, bu doğal bitki gübresi ile onları da şımartabiliriz:) Ayrıca evde bitki vitamin nasıl yapılır diye bir yol arıyorsanız, bu kuru atıkları çay gibi demleyip ev yapımı bitki vitamini elde edebilirsiniz. Buyrun bize çiçek coşturan gübre, çiçek coşturan vitamin :))
  • Sadece bitkilere değil bize de bu konuda katkısı var yaprakların. Onları maske tarifine ilave edeyim ki doğru sayfada olsunlar ve gidip gelmeyelim iki yazı arasında.
trabzon hurmasi yapragi
Cennet Hurması Yaprağı

Daha çok Uzak Doğu’da bilinen bu özelliklerinden sonra yeniden meyveye dönelim.

Trabzon hurmasını nasıl tüketmek gerekiyor? Cennet hurması nasıl yenir?

Trabzon hurması eskiden sadece dalından koparıldığı şekliyle yani taze meyve olarak tüketiliyordu fakat son dönemde en az içeriği kadar zengin hale geldi tüketim şekli de.

Cennet hurması kurusu çok seviliyor mesela. İçerdiği maddelerin gücü biraz zayıflasa da mevsimi dışında tüketime olanak vermesi bakımından oldukça güzel bir fikir kurusunu üretmek.

Bunun dışında reçeli, marmelatı, pekmezi yapılıyor. Pastalara, keklere, kurabiyelere de girdi. Dondurması bile yapılıyor.

Hamileler Trabzon hurması yiyebilir mi?

İçerik bakımından bu kadar zengin bir meyve hamileler için elbette çok kıymetli ve mutlaka yenilmeli fakat kontrollü!

  • Bu kontrolün bir sebebi meyvedeki şeker miktarı.
  • Bir diğeri ise içerdiği bileşiklerle ilgili. Tadı buruk olan meyve yani tam olgunlaşmamış hali tüketilmeye uygun değil.
  • Ayrıca doğumu yaklaşmış olan anne adaylarının da kontrollü tüketmesi gerekiyor, çünkü yapılan araştırmalar cennet hurmasının doğumu kolaylaştırıcı etkisi olduğunu ortaya çıkarmış. Yani bol tüketim erken doğuma yol açabilir. Bu özellik avantaja çevrilebilir tabi son saatlerde fakat yine doktorun fikri çok önemli. Her anne ve her gebelik tektir, farklıdır ve biriciktir çünkü.
  • Emziren anneler Cennet hurması yiyebilir mi peki? Tabi. Ancak aynı şekilde dikkat ederek.

Trabzon hurması zararları olan bir meyve midir?

Cennet hurmasının zararları da yok mu? Aşırı tüketildiğinde var elbette.

Dikkatli tüketilmezse, şeker hastaları için son derece tehlikeli olabilir. Fakat bu hangi meyve için geçerli değil ki?

Erken doğum riski olan hamileler için de riskli olduğunu hemen birkaç satır yukarıda yazmıştım.

Tadı henüz burukken yenirse mide spazmına yol açabiliyor. Bunun suçlusu meyveye bu buruk tadı veren madde. Yedikten kısa süre sonra zehirlenme ve kalp krizi belirtileri ile çok benzer tepkiler veriyor vücut. Bizzat yaşadığım için zor bir süreç olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Çok sık ve fazla miktarda tüketildiğinde sindirimi mümkün olmuyor ve midede ya da büyük kitlelerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu lifler aynı şekilde sıkışıp sertleşerek bağırsakta tıkanıklık gibi istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Turunçgillerle selülozdan zengin olan etli, lifli meyve ve sebzelerin de aşırı tüketimi aynı şekilde mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşerek çok büyük kitleler oluşturabiliyor. Bunlar ancak ameliyatla vücuttan çıkartılabiliyor.

Aslında “her şeyin fazlası zarar, azı karar” diyerek yine geliyoruz özümüzün sözüne, atamızın sözüne, kadim bilgiye:)

Hep sağlıklı, hep sevgide, hep dengede kalmak dileğiyle 💚

 

Tags

Related Articles

10 Yorumlar

  1. Teşekkürler kozmik bakım. Çok sevdiğim bir meyveydi. Faydalarını bilmiyordum. Öğrenmiş oldum. Peki fazla yersek bir zararı olur mu? Günde en fazla kaç tane yenmeli?

  2. kişiye gore değişir sevgili fullmoon. ortalama iki tane diyebiliriz. fazlasına tecrübe ederek karar verilebilir. şifa olsun:)

  3. Merhaba biz ailece cok seviyoruz zaten ve bol bol yiyoruz. Çayını hic duymamistim mutlaka deneyeceğim. Bir de ben eylül ayında dogum yapmıştım tam mevsimi ya cok tuketmistim o zaman süt yaptığını farkettim. Göz önünde bulundurulmalı bence. Afiyet olsun herkese

  4. sevgili ıtır, ne güzel bir bilgi vermişsiniz çok teşekkür ederiz. sütün kalitesini de büyük ölçüde etkiler üstelik. ayrıca emziren anneler için de mükemmel bir besin takviyesi. hemen yazıma ilave ediyorum. şifa olsun, sevgilerimle:)

  5. Bazi olgun olmayanlar cok buruk ve sert oluyor. Yumusak ve tatli olanlardan aliyoruz. Bu faydalari olgunlari icinde gecerli mi? O sert olanlari yemek neredeyse imkansiz 🙂

    1. çok haklısınız sevgili unde84 🙂 olgun aldığımızda da dayanıksız oluyor. biz genellikle çok olgun olmayanları alır, evde olgunlaştıkça tüketiriz.
      şifa olsun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Check Also

Close
Close
Close