AY TAKVİMİDİĞER

Sitte-i Sevr | Boğa’nın Altı Günü

Altı rakamını ifade eden sitte ve boğa anlamına gelen sevr ya da sitte-i sevir sözcüklerinden oluşan bu tamlama ile anlatılır Anadolu’da. Güneş’in Boğa Burcu’na geçişinin ilk altı gününde (21-26 Nisan)yaşanan soğuk ve değişken havadır. Boğa Soğukları, Sitti Sivri, Sitte-i sevr gibi ifade şekilleri de bulunur. Boğa burcunda devam eden altı günlük soğuklardır kısaca. Bu altı günde güneş, soğuk, rüzgar ve fırtına sık sık yer değiştirir. Bu nedenle eskiler Boğa Soğuklarında zorda kalmadıkça dışarı çıkmazlar.

Anadolu çiftçisi “Sitte sevir, her saati bir devir.”, denizcisi ise “Sitte-i sevür, kapıyı çevür.” sözleriyle önlem almaları konusunda uyarmıştır kendinden sonraki kuşağı. Aynı şekilde “Sitte-i sevir kütüğü devir.” (yakmak için odun değil koca kütük hazırla) sözleriyle de öğütte bulunmuşlardır.

Faydalı olması dileğiyle 🙂

Tags

Related Articles

4 Yorumlar

  1. vesile olduysam ne mutlu bana sevgili fullmoon <3 kimbilir henüz bize ulaşmamış ne bilgiler var halk kültüründe. her birine ulaşmayı diliyorum. sevgiler:)

    1. hoş geldiniz sevgili zennube 🙂
      çok mutlu etti düşünceleriniz, umarım siz de en iyi şekilde faydalanırsınız ve güzel haberlerinizi kısa sürede almaya başlarız <3
      kucak dolusu sevgiler <3 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close