KADIN SAĞLIĞISAĞLIK

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Meme kanseri, kadın sağlığı için en büyük risk taşıyan hastalıklardan biridir.Kadınlarda görülen kanser türlerinin %30’u meme kanseridir. Ne yazık ki gün geçtikçe meme kanseri vakalarında artış gözlenmektedir. Bu sebeple böyle ciddi hastalıklarda erken teşhisin önemi çok büyüktür. Gelişen günümüz teknolojisi sayesinde, kendi kendine meme muayenesi ile meme kanseri erken teşhis edilerek başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kendi kendine meme muayenesi her ay bir kez mutlaka yapılmalıdır. Bu muayene için en uygun zaman, adet başlangıcından 5-7 gün sonrasıdır. Düzenli muayeneden sonra her kadın belli bir sürede kendi memelerini tanıyıp normal meme dokusunu öğrenmektedir. Bunun sayesinde kadınlar yeni oluşan kitleleri erken dönemde fark edebilir duruma gelmektedir.

Meme kanserinin erken dönem bulguları çok fark edilir büyüklükte olmayabilir. Kanser ilerledikçe, memelerde kadının dikkat etmesi gereken bazı değişimler meydana gelir. Bu değişimler; ele gelen kitle, boyut veya şekilde farklılık, meme ucundan akıntı gelmesi, memenin veya meme ucunun derisinde renk değişikliği olması veya yapısının değişmesi olarak sıralanabilir. Bu özelliklerin çoğunun sebebi kanser olmasa da gerçek nedenin bir doktor tarafından mutlaka tespit edilmesi gerekmektedir.

Kendi Kendine Meme Muayenesinin Yapılışı

Kendi kendine meme muayenesi 2 basamaktan oluşmaktadır.

kendi kendine meme muayenesi

1. Gözlemleme

Muayeneye ayna karşısında ayakta durarak veya oturarak başlanır. İki meme de aynada incelenmelidir. İncelerken simetri durumu, renk değişikliği, deformasyon, şişlik, akıntı gibi bulguların varlığına dikkat edilmelidir. Daha sonra eller yukarı kaldırılarak aynı incelemeler tekrar yapılmalıdır.

 

2. Dokunma

Ayna karşısındaki incelemeden sonra yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye sağ memeden başlanmalıdır. Daha rahat bir muayene için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulmalıdır. Sağ el, başın arkasına yerleştirilerek sol elin 2-3 parmak ucu ile muayene gerçekleştirilmelidir. Meme ucu çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde dairesel hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltuk altına bakılmalıdır. Kitle veya duyarlılık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sol meme ve koltuk altı da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

Evde Kendi Doğal Deodorantınızı Yapın ile evde kendi deodorantınızı yapmayı öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close