SAĞLIK

Her Erkeğin Bilmesi Gereken Sağlık Sorunları

Bu erkek hastalıkları ile başınız dertte olabilir

Erkeklerin kendine has metabolizma ve anatomik yapıları beraberinde bu cinsiyete özgü sorunları da getirebiliyor. Her erkeğin bilmesi gereken bu sorunlar hakkında bilinçlenmek de oldukça önemli bir hal alıyor. En sık görülen erkek hastalıkları ve tedavileri neler?

Erkeklerin sık yaşadığı sağlık sorunları, gündelik yaşantılarından cinsel hayatlarına kadar birçok alanda baş belası olabiliyor. Endişelenmeyin, sık yaşanan bu durumları önlemek için bilinçlenmek yeterli olabiliyor. Gelin sık görülen erkek hastalıklarını birlikte keşfedelim.

erkek hastalıkları

İnmemiş testis

Doğumdan öncesinde testislerin anne karnında gelişiminin tamamlanmış olması gerekir, skrotum içindeki yerlerine doğuma bir ay kala inmesi gereken testislerin en az birinin skrotuma inmemesi inmemiş testis olarak adlandırılır. Genelde bu sorunu yaşayanlarda herhangi bir müdahale olmaksızın testisler birkaç sene içinde skrotuma inecektir. Ancak bazı vakalar ilaç ya da ameliyat yaklaşımlarını gerektirebilir, çünkü 5 yaşından sonra bu sorunun devam etmesi kısırlık ile sonuçlanabilir. Ayrıca inmemiş testis tedavisi kanseri önlemek için de gerekli görülmektedir.

 

Testis torsiyonu

Testislere kan taşıyan damarları kapsayan spermatik kord adı verilen yapının kendi etrafında dönmesi ve bu nedenle testislere kan gitmemesi, haliyle kangren olması durumuna testis torsiyonu adı verilir. Puberte dönemi bu riskin en yüksek olduğu dönemdir. Ayrıca  opere edilmemiş inmemiş testis vakalarında da risk yüksektir. Orşit ve epididimit gibi sorunlar ile karıştırılmaması için tanı oldukça önemli olmakta, tedavisi için acil ameliyat gerekmektedir.

erkek hastalıkları

Orşit 

En sık görülen nedeni kabakulak olan orşit, testis iltihaplanmasına verilen addır. Ağrı ve şişlik yaratır, tedavi için istirahat ve antibiyotik ilaçlar önerilir.

Epididimit

Bakterilerin neden olduğu epididimitte, spermleri sperm kanalına taşıyan borunun iltihaplanması görülür. Scrotumda şiddetli ve giderek artan ağrı, şişme ve ateşlenme şikayetleri görülür. İstirahat ve buz tedavisi önerilir.

Testisin gerisinde spermleri sperm kanallarına taşıyan ağrı, atan kıvrımlı bir borunun iltihaplanmasına denir. Epididimite bakteriler neden olur.Scrotumda şiddetli yavaş yavaş artan ağrı, ateş, şişme görülür. Tedavisinde antibiyotik kullanılır. Yatak istirahati, scrotuma buz konması, scrotumu kaldırmak gerekir.

Scrotal kitle

İltihap, tümör ya da kasık fıtığı gibi nedenlerden dolayı scrotumlarda kitleler belirebilir. Şişme, ağrı ve hassasiyet en belirgin kitle işaretleridir. Ultrason ya da kan testleri ile konan tanının ardından kesin tedavi için ameliyat gerekir.

Testis ağrısı

Testislerde gereğinden az ya da gereğinden fazla kan dolması veya da iltihaplanma sonucunda ağrı yaşanabilir. Testis ağrısı kasılma ardında boşalma olmadığında kasıklara yansıyabilir.

 

Gençlerde Yaygınlaşan Kilo Alma Sorununa Diyet Çözümü ile gençlerde kilo verme için diyet uygulamalarını öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

 

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close