DİYETSAĞLIK

Neden Kilo Veremiyorum?

Hepimiz belli dönemlerde dirençli kilolar ile mücadele etmişizdir. Ne yaparsak yapalım o kilonun  altına inmekte zorlanırız. Bu kiloları vermek belki çok zordur fakat asla imkansız değildir. Dirençli kilolar neden oluşur ve çözüm yolu nedir diye merak ediyorsanız bu yazı tam da size göre!

Kilo Verme Süreci Nasıl İşler?

İnsanların; kilosuna, boyuna, yaşına, fiziksel aktivitesine göre aldığı ve harcadığı enerji değişiklik gösterir. Alınan enerji harcanan enerjiden fazla olduğunda vücut kilo artışı yaşar. Zayıflama programlarında bu durumlar göz önüne alınarak bizler tarafından uygun kalori hesabı ile diyet listeleri hazırlanır. Bu hesaplamalar sonucunda vücuttaki yıkım yapımdan fazla olduğunda vücut yağ kaybı yaşar. Bunun sonucunda ise istediğimiz kiloya ineriz.

Peki Direnç Neden Oluşur?

Kilo vermeye karar verdiniz. Yemek porsiyonlarını azalttınız. Ekmeği kestiniz. Sadece çorbayla öğün geçiriyorsunuz. Çok güzel kilolar da verdiniz ilk başta. Ama sonra aniden gram oynamamaya başladı kilonuz. Yediklerinizi daha da azalttınız. Ama yinede aynı. Maalesef artık dirençli kilolar  ile tanıştınız.

Vücudunuz, uzun süre alması gereken kaloriden çok düşük kalorili beslendiğinde kendini korumaya alır. Yani beyin uzun süre aç kalabilirim endişesiyle vücudundan her hangi bir kayıp yaşatmaz. Hem yağ dokusunu hem de kas dokusunu korumaya alır. Sadece yediğimiz yiyeceklerin enerjisini kullandığımız için de  yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sıkıntılar yaşarız. Yaşam kalitemiz düşer ve sağlığımızı kaybetmeye başlarız.

Dirençli Kilolardan Nasıl Korunabiliriz?

  • Beslenme programın sana özel olsun. Senin yaşın, boyun, kilon, yaşam tarzın herkesten farklı. Sana uygun olmayan hiç bir beslenme listesini uygulama.
  • Hayatından karbonhidratı çıkarmaya çalışma. Bunun senin birinci enerji kaynağın olduğunu unutma.
  • Uzun süre aç kalma. Ne kadar çok aç kalırsam o kadar iyi zayıflarım düşüncesine asla kapılma. Bu senin metabolizmanı yavaşlatır. Daha zor kilo vermene neden olur.
  • Ara öğünleri atlama. Yemekten 2 yada 3 saat sonra düşmeye başlayan kan şekerin gün içindeki performansını etkiler. Daha çok acıkmana, abur cubura yönelmene, ana öğünlere saldırmana neden olur.
  • Tabağın hep dengeli olsun. Karbonhidrat, protein, yağ içeren bir tabak hazırla kendine. Yemeklerin yanında yoğurdunu ve salatanı asla ihmal etme. En önemlisi de tabağında mutlaka tam tahıllı ekmeğin olsun.
  • Düşük kalorili beslenme.

Dirençli Kilolardan Nasıl Kurtulabilirim?

Eğer uzun süredir üstüne yapışan kiloların varsa yani dirençli kilo ile başın dertte ise bir uzmandan mutlaka yardım al. Beslenme konusunda tek uzman biz diyetisyenler. Tek başına zayıflamaya çalışırsa, kiloların daha fazla direnç gösterir ve sağlığını kaybetmeye başlarsın.

Öncelikle dirençli kiloların nedenleri araştırılıp ona göre bir yol izlenmeli. Direnci kırmak için uğraşırken daha çok arttırmayın.

  • Bitki çaylarından ve baharatlardan faydalanın.
  • Su tüketiminizi arttırın.
  • Her gün en az  30 dakika fizikse aktivite yapın.
  • Ara öğünlerinizi atlamayın.

Eğer hala bir sonuç elde edemeseniz bir uzmandan yardım alın.

Sağlıkla,

Diyetisyen Melek Nur Nalbantoğlu

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close