DİYETSAĞLIK

Zayıflamak İçin 5 İpucu

Hepimiz biran önce zayıflamak isteriz. Sihirli bir değnek olsa da tüm yağlarımızdan kurtulsak, çok güzel olmaz mıydı? Maalesef sihirli bir değnek yok. Her şey senin elinde. Hayatına yapacağın bir kaç küçük dokunuşla hayatının baştan aşağı nasıl değiştiğini, nasıl sağlığına kavuştuğunu kendi gözlerinde görebilirsin.

Zayıflamak istiyorsan su tüketimini arttır.

Her şeyin başı su. Nasıl ki temizlenmek için senin suya ihtiyacın varsa organlarının da temizlenmek için suya ihtiyacı var. Her daim durmaksızın çalışan organlarının bu çalışmalar sonucunda oluşan atık maddelerden kurtulması senin su tüketimini arttırmana bağlı. Her gün içeceğin 2,5 litre suyla vücudunu arındır.  İç organlarının daha sağlıklı çalışması, sindirim kanalının daha düzenli olması, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, böbreklerinin sağlığı, metabolizmanın hızlanması için su mucizevi. O yüzden 45 dakikada 1 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

Zayıflamak istiyorsan hayatını hareketlendir.

Fiziksel aktivitenin faydaları saymakla bitmez. Vücudumuzdaki yağ yakımını hızlandırmaları, hormonları düzenlemeleri, kas kütlesini arttırmaları bunlardan bazıladır. Özellikle mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlar. Spor sonrasında hafiflemiş ve mutlu hissetmemizin sebebi budur.

Her gün 30 dakika fazladan yürü. Ara ara onar dakika değil de tek seferde 30 dakika yürümen yağ yakımını daha fazla destekler. Her gün en az 10,000 adım atmaya gayret göster. Oturduğun yerden bile yapabileceğin fiziksel aktiviteler var. Sana en uygun olanı seç ve mutlaka her gün yapmaya çalış.

Zayıflamak istiyorsan öğün atlama.

Öğün aralarının uzun olması kan şekerinin daha fazla düşmesine bu durumda daha çok acıkıp yemekleri fazla yemene neden olur. Uzun süren açlık durumunda vücudun halsizleşir, beynin kullanmak için yeteri kadar glikoz elde edemez. .Bunun sonucunda ise ani tatlı krizlerin ortaya çıkar. Yemek yedikten sonra ise aniden yükselen kan şekerin sonucunda vücudun bu dengesizliğe karşı bir direnç oluşturur. İlerde bize hastalık olarak geri döner.

Ara öğün ve ana öğünleri mutlaka yap. Metabolizmanın her zaman çalışması ve hızlanması için bunlar önemli.

Zayıflamak için öğünlerinde karbonhidrat, yağ, protein örüntüsüne dikkat et.

Tabağının dengede olması vücudunun tüm vitamin, mineral ve besin ögesini alması için önemli. Bu yüzden tabağının yarısı yeşillik ve sebzeden oluşsun. 4te 1’i et, tavuk, balık veya kurubaklagilden kalan kısmı da yoğurttan. Böylece alman gereken tüm besinleri alırsın. Vücudunu bir fabrika gibi düşün. Eksik aldığın her hangi bir besin maddesi o fabrikanın çalışmasını değiştirir. O yüzden her şey dengede olmalı.

Zayıflamak istiyorsan çaylardan faydalan.

Vücudundaki atık maddelerin su tutması sonucu ödem birikebilir. Bu ödemlerden çok su içerek ve bitki çaylarından faydalanarak kurtulabilirsin. Ayrıca içerdikleri fenolik bileşiklerle de gripten kansere kadar bir çok hastalıktan korunabilirsiniz.

Sağlığınız her şeyden önemli. Bedeninizi dinleyin. Eğer size mutsuz olduğunun sinyallerinin veriyorsa yanlış giden şeyleri değiştirin. Siz teksiniz, özelsiniz. Kendiniz için daha mutlu bir hayata adım atmaya ne dersiniz?

Diyetisyen Melek Nur Nalbantoğlu

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close