RUH SAĞLIĞI

Sosyal Medya Tehlikesinin Farkında mısınız?

Sosyal medya depresyonu çığ gibi büyüyor

Sosyal medya hesapları gün geçtikçe hayatımızda daha da büyük bir yer kaplıyor, evlerde, okullarda, otobüslerde ve aklımıza gelebilecek her yerde telefonlar elden düşmüyor. Peki sosyal medya depresyonu hakkında bilginiz var mı? Sosyal medyanın psikolojimiz üzerindeki korkutucu ve olumsuz etkilerinin farkında mısınız?

Sosyal medya kullanmayanımız neredeyse yok. Özellikle gençleri etkisi altına almasından yakındığımız sosyal medya artık kendine kullanıcı ya da takipçi bulma konusunda ne cinsiyet ne de yaş dinlemiyor. Peki sosyal medyanın zararları ve tehlikeleri hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuza emin misiniz?

sosyal medya depresyonu

Kişilik bozukluklarına merhaba deyin

Sosyal medyanın ne kadar renkli ve kopması zor bir dünya olduğunu inkar etmiyoruz. Ancak gündelik sorunlarından sosyal medyaya kaçan kişilerde kendini ya da hayatını değersiz görmekten yalnızlık duygusunun verdiği depresyona kadar birçok sorun belirebiliyor, hem de farkında olmadan.

Kişiler kendilerini hayatlarını yakından bilmediği tanıdıkları ve onların hayatı ile kıyaslıyor, örnek vermek gerekirse yalnızlık içerisinde olduğunu düşünenler evli çiftlerin ya da ailelerin fotoğraflarını gördüğünde, işinden memnun olmayanlar tatil fotoğraflarını gördüğünde ya da bunların içerisinde en tehlikesi görüntüsünün yetersiz olduğunu düşünenler kendilerini toplumsal algılara göre güzel bulunan kişiler ile mukayese haline giriyor. Oysa her bireyin ve her hayatın kendine özgü güzellikleri ve özgünlükleri olduğu unutuluyor.

sosyal medya depresyonu

Hepsi bir kandırmaca olabilir mi?

İşin bir diğer korkutucu boyutu ise tamamen sanal bir araç olmasından geliyor. Sosyal medyanın tehlikeleri kişileri aslında içerisinde bulunmadıkları ya da şahit olmadıkları bir dünya ile karşı karşıya getiriyor. Bilgisayar efektleri ile düzeltilen fizikler, ışık oyunları ile harika gösterilen sıradan manzaralar kişilerin hem gereksiz bir kıyaslama hissine kapılmasına yol açıyor; hem de yapay bir dünyanın gerçeklik algımızı yıkarak farkında olmadığımız sorgulamalar ile baş başa kalmamıza yol açıyor.

Gerçek sosyalleşmenin dışarıdaki gerçek dünyada, gerçek iletişimin yüz yüze olduğunu savunanlar ise hayatını daha basit bir hale getirmek isterken bu yapay dünyanın içerisinde kaybolan kişilerin arasında kendini sosyal medya depresyonu içerisinde bulan bir diğer kesim.

Uzmanlarca sosyal medya kullanımı için henüz tavsiye edilen net bir zamanlama ya da süre kavramı konusunda ortak kanaate varılmış değil. Ancak hemfikir olunan nokta gençleri daha da yoğun bir şekilde etkisi altına alan bu dünyanın zararlarının ve yararlarının bir an önce objektif bir şekilde psikolojimiz açısından değerlendirilmesi yönünde.

Strese Girmeyin, Metabolizmanızı Hızlandırın ile stresin metabolizma üzerine etkilerini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close