KADIN SAĞLIĞI

Bakın Sigara İçmek Kadınlarda Hangi Büyük Soruna Neden Oluyor

Sigara ve kısırlık arasındaki ilişki kadınları vuruyor

İnfertilite yani kısırlık kadınların cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen, hiçbir korunma olmadığı takdirde dahi gebe kalamamaları anlamına gelmekte. Peki sigara ve kısırlık arasındaki ilişki ne? Kadınların kısır olmasında sigaranın rolü nedir?

Üreme çağına gelmiş olan kadınlar için sigara kullanma oranı 4’te 1 olarak kabul ediliyor. Literatür ise bu kadınlar için üreme yeteneğinin en çok etkileyen etmenler arasında sigara kullanımını işaret ediyor. Kişinin doğurganlık yeteneğini direkt olarak elinden alan sigaranın kadın populasyonunun %13’ünde kısırlık ile sonuçlanıyor.

sigara ve kısırlık

Sigara içenlere karşı içmeyenler…

Sigara kullanan kadınlar ve sigara kullanmayan kadın bireyler arasında bir karşılaştırma yapıldığı zaman gebe kalma şansının düştüğü, süresinin ise uzadığı görülmüştür. Özellikle gün içinde bir paketten fazla sigara kullanan kadınlar için bu risk çok daha büyük oranda artmakta.

Ortaya konan çalışmalardan bir tanesinde aktif olarak sigara kullanan kadınların gün içinde içtiği sigara sayısına bağlı olarak hamile kalmada bir sorun yaşamadığı, ancak sigara içmeyen kadınlar ile mukayese edildiği zaman minimum 3 ila 12 aylık bir gecikme yaşadıkları görülmüş. Aktif olarak sigara tüketmek bir yana eşi nedeniyle pasif sigara içiciliğine maruz kalan kadınlar için de risk oluşmaktadır.

sigara ve kısırlık

Peki nasıl etkiliyor?

Sigara kullanan kadınlarda yumurtalıklar tarafından üretile östrojen hormonunda azalmaya bağlı olarak yumurtalıkların da fonksiyonel olarak hasar gördüğü, FSH adı verilen folikül hücrelerinin gelişmesinden sorumlu olan hormonun anormal şekilde arttığı görülmekte.

Kadınların gebe kalmasında ve üreme fonksiyonlarında sigaranın etkisine bakıldığında;

  • Gebe kalma süresinin 1 yıla kadar uzaması
  • Primer ya da seconder kısırlık
  • Erken menapoz
  • Sebepsiz düşük riskinde artış
  • Erken doğum
  • Düşük ağırlıkta bebek dünyaya getirme
  • Yumurtalıklarda tükenme
  • Adet döngüsünde bozukluklar
  • Mesane, rahim ağzı kanseri

gibi riskler dikkat çekmektedir.

Sigaranın olabildiğince erken bırakılması ve bir diğer önemli kural olarak sigara içilen ortamlarda bulunmamaya dikkat etmek, dumana herhangi bir şekilde maruz kalmamaya çalışmak sağlıklı ve normal bir hamilelik ve doğum süreci için hayati önem taşımaktadır.

Çocuklarınızın Diş Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler ile çocuklarda ağız ve diş sağlığı hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

 

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close