ÇOCUK SAĞLIĞI

Ergenlik Çağına Dikkat: Fiziksel Gelişim Hakkında Merak Ettikleriniz Burada!

Ergenlik çağı, fiziksel büyüme çağı

Büyüme ve gelişme ergenlik çağını bu denli hızlı ilerleyen ve değişimleri ile dikkat çeken bir süreç kılan olgular. Ergenlik döneminde fiziksel büyümenin oldukça hızlı ve değişken olabildiğini biliyoruz. Peki bu süreçte neler olaması gerekiyor, ebeveynleri fiziksel büyüme sürecinde neler bekliyor?

Büyüme, adolesan(ergen) bireylerde oldukça hızlı bir şekilde seyrederken, bu süreç erişkinlerin antropometrik ölçüm kriterlerine göre sonuçlandırılır. Genel olarak gerçekleşen büyüme yalnızca kemik, yağ ve kas kütlelerinde değil, iç organlarda da ideal boyut ve kilonun kazanılması ile sonuçlanır.

Üreme sistemi ergenlik döneminde değişenler listesinde başı çekiyor denebilir. Bu dönemde oldukça hızlı bir cinsel kimlik kazanan ergen bireylerde seksüel maturasyon(olgunlaşma) ile süreç daha da hızlanır ancak lenf dokularında aksi şekilde gerileme gerçekleşir.

 

Boy uzaması ve kilo alma

Boy uzaması ise belirgin bir diğer gelişim olmakla birlikte erkeklerde 12, kız çocuklarında 10 yaşında başlar. Puberte döneminde erkeklerde ortalama 10 ila 30 cm. , kızlarda ise 10 ila 20 cm. uzama gözlemlenir. Bu süreçte erişkin yaşında kazanılacak olan boyun %20-25’i kazanılır. Ancak ergenlik dönemini kapsayan 2-3 senelik büyüme dönemine bakıldığında ise 11 -16 yaş aralığında büyük bir atak gerçekleşir. Bu dönemlerde kız çocuklarının daha erken boyunu kazanmaya başlaması görülse de dönem sonunda erkeklerin normal olarak daha uzun boy ortalamasına sahip olduğu görülür yani büyüme atağı erkekler için daha geç ve hızlı gerçekleşmektedir.

Erkek çocuklarında büyüme ve gelişme öncelikle eller ve ayaklardan, sonrasında bacaklar ve kollardan başlar, gövdenin uzaması ise sağlıklı koşullarda bacaklardan bir sene başlar.

 

Ergenlik döneminde erişkin yaşantısındaki ağırlığın yaklaşık olarak yarısı alınır. Yaşa oranla boy ve vücut ağırlığı arasındaki fark %15’ten yüksek olmamalıdır.

Erkeklerde yaşanan kilo ve boyun paralel artışı kız çocuklarında daha farklıdır. Ergenlik döneminde kilo alma sırasında erkeklerden sonra gelen kız çocukları için yağ dokusundaki azalma ile boy uzaması aynı döneme denk gelir.

Tibet egzersizleri için tıklayın.

Gelişimde çok önemli rolü bulunan poleni tanımak için buraya, polen kürü için buraya tıklayın.

Zihinsel sağlık için büyük önem taşıyan magnezyum için buraya, beyin gelişimini güçlendiren ceviz için buraya tıklayın.

Gençlerde Yaygınlaşan Kilo Alma Sorununa Diyet Çözümü

Erkeklere Özel Beslenmenin Önemli İpuçları

Her Erkeğin Bilmesi Gereken Sağlık Sorunları

 

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close