CİLT BAKIMI

Deniz Sezonu Geldi, Selülitlere Karşı Önleminizi Aldınız mı?

Selülit neden olur, nasıl tedavi edilir?

Özellikle de kadınların yaz ayları için en büyük cilt sorunlarının başında gelen ve portakal kabuğu görüntüsüne yol açan selülitler hakkında bilmek istediğiniz her şey burada. Selülit neden olur, bu soruna karşı ne yapmak gerekir?

Selülit nedir, nasıl oluşur?

Kadınlarda daha yoğun şekilde bulunan adiposit ve deri altındaki yağ hücrelerinin lenf ve kan dolaşımındaki bozuklukları tetiklemesi ile gelişen bir durumdur selülit. Dolaşımda görülen bozukluklar damar çeperlerinden dokular arası boşluklara sızan serum sıvısı ise ödemi, ödem ise kan ve yağ hücreleri arasındaki iletim eksikliğini doğurur. Yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulması, bağ dokuda sertleşmeler ile birleşince elastikliğini kaybeden ve kitleleşmiş yağ dokuları oluşur. Nodül biçimdeki bu yağ kütlelerinin etrafı fibröz bantlar ile çevrilidir. Sonuçta dolaşım etkilerinden uzak kalan nodüller portakal kabuğu görüntüsüne neden olur.

Nodüllerin büyümesi ve ilerlemesi ile yağ kütlelerinin de büyümesi ve sonucunda sinirlerin üzerine bası yaparak ağrıya yol açması da görülebilen bir komplikasyondur.

Selülitin nedenleri

Her 10 kadından 9’unda görülen bu sorunun birçok nedeni olabilir. Genetik faktörler, hormon bozuklukları, dolaşım sorunları, temposu yüksek ve stresli yaşam tarzı, karaciğer fonksiyonundaki bozukluklar, doğum kontrol haplarının yanlış kullanımı, tiroid bezinin tam olarak çalışmaması ve kabızlık en çok görülen selülit nedenleridir.

Kadınlar için ergenlik çağı, hamilelik, kilo alma ve verme dönemleri gibi hormon değişimlerinin yoğun olduğu zamanlarda bu sorun belirdiği sık karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, çay, kahve, tütün tüketimi de selülit oluşumunu tetikler.

Daha çok üst uyluk, diz ve bileğin içi, baldır arkası ve bacakların üst kısımları selülitlerin görüldüğü bölgeleri oluştururken, hareketsizlik de önemli bir tetikleyici etmendir.

Selülitten korunmak mümkün mü?

Aşırı kilo alımı selüliti tetiklerken spor yapmak ve bisiklet, yüzme gibi hareketleri yaşamınıza katmak önleyici olabilir. A ve E vitaminlerinin cilt güzelliği üzerindeki etkisinden, magnezyumun metabolizmayı hızlandırmasından, fosfor ve silisyumun dokuları güçlendirmesinden de faydalanılarak doğru beslenme ile bu selülit oluşumundan korunmak mümkün olabilir.

Ancak zayıf kadınlarda da görülebilen selülit sorunu bir defa oluştuğunda özel bir tedavi gerekmekte ve rejim ile geri dönüşüm sağlanmamaktadır.

Selülit tedavisi için kullanılan başlıca yöntemler arasında;

  • Lipoliz
  • Mezoterapi
  • Lipolite
  • Karboksiterapi
  • Tedavi Kürleri
  • Akustik Dalga
  • Kızıl Ötesi Işın gibi yöntemler ve birtakım farklı uygulamalar sayılabilir.

 

Bir önceki yazımız olan Kadın – Erkek Herkesin Sorunu Saç Dökülmesi Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz ile kadınların erkeklerin sık yaşadığı saç dökülmesi hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close